2 години гратисен период за фермерите да очертаят нивите си изцяло електронно

2 години гратисен период получават стопаните, за да очертават нивите си изцяло електронно пред ДФЗ.  Това заяви министърът  на земеделието Явор Гечев по време на Деветата Национална среща на земеделските производители в България. „По закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) има няколко революционни неща, за което сме се борили доста време – всичко да се работи на една система и тя да е Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), защото и за администрацията беше ненормална работа. Кандидатстваш в ИСУН, след това на ръка се прехвърля в ИСАК се връщаха обратно към Информационна система за управление и наблюдение (ИСУН). Това вече няма да съществува. Всичко ще се подава само в ИСАК“, категоричен бе той. Той уточни, че стопаните ще имат 2 години гратисен период, когато те няма да имат нужда от квалифициран електронен подпис (КЕП), с който да могат сами да правят всички стъпки в СЕУ. „Досега отивате, чертаете дадените неща в Областната служба Земеделие, те ги разпечатват, вие ги подписвате и се входира в системата. Сега, ако имате КЕП, можете да си ги очертаете от вкъщи“, разясни Гечев. Той обяви, че хората, които не могат да се справят сами със създаването на профил в СЕУ, ще могат да отидат в областната служба и там да им бъде създаден служебно, като служителите ще входират документите им в системата чрез собствената си ауторизация – КЕП.

„Ако искат по традиционния начин, ще могат да го направят, но така информацията ще е единна в система, проверима и с електронни услуги, които ще се мултиплицират във времето все повече и повече през цялата електронна система. Всички електронни услуги ще се добавят и ще бъдат на обща платформа. Опитваме се така да програмираме нещата да е като обслужване на едно гише, не всеки път да се ходи за различните неща“, обяви още министърът на земеделието.

Според изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов стопаните наистина разполагат с 2 години гратисен период, но който се възползва от тази услуга, ще може в личния си профил през цялото време да вижда наличната информация за всички интервенции, за които е кандидатствал, както и да получава всички уведомителни писма, както може и да се сдобива и с много друга географска и финансова информация.

Според данните на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) между 2000 и 2200 стопани подават заявления и ги приключват при близо 59 000 бенефициента у нас.

Related Articles

Календар
Субсидии
Видео
Новини